A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Корсунь-Шевченківської міської ради

Стань помітним у темряві!

Дата: 28.11.2022 14:43
Кількість переглядів: 16

Рекомендації

про необхідність використання  світловідбивних елементів

 

       В Україні запроваджено воєнний стан у зв’язку із агресією рф. Російська війна породила в Україні енергетичну кризу. Запроваджено режим економії електроенергії у зв’язку з руйнуванням енергосистеми України, завданої рашистськими обстрілами.

        Відтак, при обмеженні використання зовнішнього дорожнього освітлення, світловідбивні аксесуари стали необхідними елементами гардеробу.

         Діти – найбільш вразлива категорія учасників дорожнього руху. А зір - основний канал, по якому до водіїв транспорту надходить інформація (до 90%). Маленькі пішоходи стають помітнішим, якщо на одязі є світловідбиваючі елементи (світловідбивачі, або ж флікери).

        Як видно на інфографіці, щоб максимально убезпечити себе, пішоходам варто мати на одязі світловідбивачі елементи. Вони відбиватимуть світло у темряві, тож водії зможуть вчасно побачити пішохода та зупинити авто.

        Багато виробників дитячого одягу дбають не тільки про красу і зручність своєї продукції, а й безпеку юного пішохода, використовуючи світловідбиваючі елементи: малюнки на куртках, вставні смужки, тощо. При відсутності спеціального одягу необхідно придбати інші форми світловідбивних елементів, що можуть бути розміщені на сумці, рюкзаку,  куртці, взутті або інших предметах.

       Світловідбивачі на одязі вкрай необхідні для безпеки пішоходів, особливо в осінньо-зимовий період, коли на вулиці швидко вечоріє, і учасники дорожнього руху стають практично невидимими в сутінках. Світловідбивачі, або флікери – допоможуть бути більш помітними на дорозі, вони відбиватимуть світло у сутінках, тож водії зможуть вчасно побачити пішохода та зупинити авто.

        Світловідбиваючі елементи необхідно носити не тільки пішоходам з групи ризику: людям похилого віку та дітям. Тепер учасники дорожнього руху, що рухаються по дорогах поза населеними пунктами в темний час доби, зобов’язані закріплювати на одязі елементи, що відбивають світло фар.

       Зазвичай в усіх дорожньо-транспортних пригодах винними вважають тих, хто в момент аварії був за кермом. Однак є чимало випадків, коли водій автомобіля фізично не встигає відреагувати. Тим паче, коли річ йде про пішоходів чи велосипедистів, які у темний час доби не мають на собі світловідбивачів і їх просто не видно на дорозі. Кількість постраждалих від ДТП можна було б зменшити в рази, якби кожен пішохід або ж велосипедист дбав про те, щоб бути помітним на дорозі. Пішоходи, які мають на одязі світловідбиваючі елементи, на 85% знижують шанс потрапити в аварію. Адже водії помічають пішоходів раніше і зреагувати можуть швидше.

        Краще носити спеціальні світловідбивачі для пішоходів постійно: не потрібно знімати їх ні рухаючись вздовж пожвавлених трас, ні по території, де багато пішохідних переходів, ні по місцевості, де транспортні засоби взагалі рідко їздять. Рекомендується не знімайте їх ні вдень, ні вночі, особливо з повсякденного одягу дітей. Флікери і безпека дітей на дорогах знаходяться в прямому зв’язку, що вже доведено досвідом їх використання. Найбільш ефективні світловідбивачі білого або яскраво-жовтого кольору.

          Світловідбиваючі елементи можуть мати різну форму і дизайн: стікери (можуть кріпитися до одягу на липучці); термополоски (кріпляться на тканини за допомогою прогріву праскою); жорсткі браслети (скручуючись, кріпляться на руку, ногу або сумку); кулони; брелки; значки; шнурки.

         Рекомендуємо батькам, діти яких ходить до школи рано-вранці, коли ще темно, а повертаються з секцій пізно ввечері,  потурбуватися про їх безпеку на дорозі!

        Також батькам необхідно пам’ятати, світловідбивачів багато не буває: чим їх більше, тим краще. Навіщо так багато? Тому що аварійно-небезпечними ділянками є перехрестя, а двостороннє розміщення світловідбивача зробить пішохода помітним для водіїв, які рухаються в обидві сторони.

        Як і куди чіпляти світловідбивачі? Прикріплювати цей аксесуар можна по-різному: на застібку блискавки, прив’язувати мотузкою до ременя або приколювати шпилькою до куртки.  Треба відзначити, що всі флікери дуже легко кріпляться на одяг, на коляску, рюкзачок, скейтборд, ролики. В ідеалі знімні й незнімні світловідбивачі треба сполучати. Є смужки на одязі, їх можна   доповнити брелками, надягнути на зап’ястя дитини браслет на липучці. Необхідно пам’ятати, що аксесуар повинен бути видний з усіх сторін. Світловідбивачі можна придбати в дитячих супермаркетах, спортивних магазинах, торгівельних центрах.

        Враховуючи вище сказане, рекомендуємо класним керівникам провести з учнями інформаційні хвилинки, бесіди на тему «Будь помітним в темну пору доби»; розповсюдити дану інформацію серед батьків, осіб, які їх замінюють.

       Шановні учасники освітнього процесу! Давайте разом переглянемо свою поведінку на дорозі, подбаємо про власну безпеку та безпеку своїх дітей. Вдягаймося помітно! Будьмо відповідальними пішоходами! Бережімо себе і своїх близьких!

 

                                                                                 Завідувач МС

                                                                                 Світлана ДАВИДЕНКО

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень